Tudomány

Ezen a napon történik legtöbb szívroham

Boy Anupong / Getty Images
Boy Anupong / Getty Images

Sokan eddig sem rajongtak a munkahét kezdetéért, azonban egy új kutatás eredményei arra mutatnak: nemcsak a munka kezdete, de a legsúlyosabb akut szívinfarktus megnövekedett esetszáma miatt is van okunk utálni a hétfőt – írja a ScienceAlert.

A Belfast Health and Social Care Trust 2013 és 2018 között vizsgálta 10 528 olyan írországi és észak-írországi beteg adatait, akik a legsúlyosabb szívrohamtípussal kerültek kórházba. A STEMI (ST elevációs miokardiális infarktus) olyan akut szívinfarktus, ami az EKG-n az ST szakasz megemelkedésével jár, és általában a koszorúér heveny elzáródását jelenti, amely megakadályozza a vér keringését.

Az adatok szerint hétfőn 13 százalékkal nagyobb volt a STEMI-típusú szívroham kockázata a többi nap átlagához képest. 

A vizsgált betegek közül több mint 1650-en fordultak meg a kórházban ezen a napon. A vasárnapi adatok szintén átlag felett voltak, míg a legalacsonyabb értéket csütörtökön mérték. A kutatók ugyanakkor jelezték: a különbség egyik esetben sem érte el a statisztikai szignifikancia küszöböt.

A kutatók szerint azonban továbbra is kérdés, hogy mi okozza a kiugrást. Kézenfekvő válasz lehetne a hétvégi pihenés utáni, munkába való visszatéréssel járó stressz, ám ez a konkrét tanulmány nem vizsgálta. Jack Laffan kardiológus szerint az ok valószínűleg többtényezős, azonban ésszerű lenne azt feltételezni a korábbi tanulmányok alapján, hogy a napok, hetek és évszakok természetes ciklusa hatással van a szívünk egészségére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik