Tudomány

Kígyót evő szarvast vettek videóra

Ed Reschke / Getty Images
Ed Reschke / Getty Images

Sikerült megörökíteni, ahogy egy fehérfarkú szarvas épp egy kígyót eszik – írja a Green Matters. Az Észak- és Közép-Amerikában honos faj köztudottan növényevő, a felvétel ezért is érdekes.

A videót Trey Reinhart töltötte fel az Instagramra. A felvételen a szarvas egy út mentén áll, és egy beazonosíthatatlan fajú kígyót rágcsál.

Meglepő lehet, de az ilyen típusú viselkedés nem igazán kivételes.

Ha a szükség úgy hozza, a szarvasok húst is fogyasztanak. Lindsay Thomas, az Amerikai Szarvas Szövetség kommunikációs igazgatója szerint egyes példányok akár saját utódjaikból is esznek, amennyiben a vemhesség után tápanyaghiányban szenvednek.

Thomas úgy véli, a kígyós videó esetében is tápanyaghiány állhatott a háttérben, kollégája, Matt Ross viszont más állásponton van. A szakértő szerint a szarvas nem éhségből evett a kígyóból, ehelyett talán a hüllő íze ízlett neki – igaz, a hasonló viselkedés meglehetősen ritka.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Trey Reinhart (@tre_hart) által megosztott bejegyzés

Noha a szarvasok étrendjének nagy részét növények adják, más típusú táplálékot is magukhoz vesznek. Az állatok időnként kisebb madarakat és tojásokat is elfogyasztanak, egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban egyenesen fészekrablóként írták le őket. A szarvasoktól emellett a dögevés sem áll távol, akár emberi maradványokból is fogyasztanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik