Tudomány

Megtalálták a 80 éve eltűnt tengeralattjáró roncsát

Kostas Thoctarides / PlanetBlue.gr / Facebook
Kostas Thoctarides / PlanetBlue.gr / Facebook

Elsüllyedt második világháborús tengeralattjáró roncsára bukkantak Görögországban – írja a Live Science. Az elveszett, HMS Triumph nevű járművet több mint 20 év keresés után találta meg Kostas Thoctarides búvár és csapata az Égei-tengerben, 203 méter mélyen.

A tengeralattjáró sérüléseiből megállapították, hogy az HMS Triumph süllyedését egy robbanás okozta, azt azonban egyelőre nem tudják, hogy a robbanást ellenséges torpedó, tengeri akna, vagy esetleg a járművön belül történt baleset váltotta-e ki.

Az HMS Triumph 1941 decemberében tűnt el, miközben éppen egy titkos küldetést hajtott végre Görögország területén, 64 emberrel a fedélzetén. A roncsokat felfedező kutatók szerint a legénység holttestei még most is a tengeralattjáróban vannak, hiszen minden zsilipkaput zárva találtak.

Az HMS Triumph 1938-ban kezdte meg működését és összesen több mint 20 küldetést hajtott végre a második világháború alatt. Feladatai közé tartozott a tengelyhatalmak hajóinak és tengeralattjáróinak megtámadása, de leginkább a titkos hadműveleteiről ismert, mint például amikor beszivárgott az akkor ellenséges Görögország területére, hogy titkosszolgálati tiszteken csempésszen az országba a görög ellenállók megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik