Tudomány

Halálos bosszút állt a magyar király

Babenberg Frigyes osztrák és stájer herceg hamar kiérdemelte a harcias jelzőt, ugyanis 1230-as trónra lépése után magyar és cseh szomszédjával, valamint II. Frigyes német-római császárral is sikerült összevesznie. Utóbbi két uralkodóval rendeződött a viszonya, de a magyarokkal nem. A tatárok pusztítását kihasználva Frigyes 1241-ben elfogta a Bécsbe menekülő IV. Béla magyar királyt, hogy hűbéri esküt és több vármegyét csikarjon ki tőle – írja a Rubicon.hu.

Béla még 1242-ben visszaszerezte a zsarolással elhódított vármegyéket, majd békére kényszerítette szomszédját. Eközben ismét megromlott Frigyes viszony a csehekkel, helyzete az 1240-es évek közepére kritikussá vált, amikor a revansra vágyó IV. Béla szövetségre lépett Csehországgal. A magyar uralkodó 1246 tavaszára hadjáratot tervezett Ausztria ellen, I. Vencel azonban a megbeszéltnél jóval korábban, már januárban megtámadta Frigyest és a Thaya folyónál súlyos vereséget szenvedett. Béla magára maradt, riválisa pedig igyekezett megelőzni őt, ezért 1246 tavaszán portyát vezetett Sopron és Pozsony környékén, ám Rátholt Lóránt ispán megfutamította csapatait.

IV. Béla ábrázolása a Thuróczi-krónikában

Ilyen előzmények után indult meg IV. Béla serege Ausztria ellen, melyet – a király alvezéreként – a fent említett soproni ispán, Alpra kun vezér és Rosztiszláv halicsi fejedelem irányított. A jelentős nomád és orosz segédcsapatokkal kiegészített magyar had 1246. június 15-én érte el a Lajta határfolyót, ám az átkelés során váratlanul szemben találta magát Liechtenstein Henrik csapataival. Béla végül alulmaradt a harctéren, de az osztrák herceg életét vesztette. A Képes krónika így ír:

a magyar nemzet csatában megölte Újhelynél Frigyes osztrák herceget, a harcias férfiút; az állkapcsán szúrták át.

Harcias Frigyes halálának körülményei tisztázatlanok: egyesek később azt állították, hogy a Babenberg uralkodót hátulról szúrták le, míg mások úgy vélték, hogy a zűrzavarban magyar lovasok gyűrűjébe keveredett. A teljes igazságot nem ismerjük, annyi azonban bizonyos, hogy a német támadás Frigyes eleste után sem omlott össze. A herceg katonái megfutamították a könnyebb fegyverzetű magyarokat, és csak a győzelem kivívása után értesültek vezérük haláláról, akit a heiligenkreuzi apátságban helyeztek végső nyugalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik