Tudomány

Kincsekkel teli roncsok várhatják a felfedezést ezeknél a szigeteknél

A Karib-tengeren található Bahama-szigetek tengerészettörténeti szempontból igen izgalmas terület: a nagy földrajzi felfedezések, az újkori kereskedelem, a gyarmatosítás és a kalózkodás szempontjából egyaránt fontos régióról van szó. A gazdag hajózási múlt miatt a térségben megannyi roncs található.

Az Allen Exploration vállalat a The Bahamas Lost Ships Project keretében a közelmúltban egy olyan térképet hozott létre, amely a Bahama-szigetek roncsait mutatja meg – írja az IFLScience.

Ezeken a lelőhelyeken értékes leletek várhatnak a felfedezésre.

Egészen mostanáig nem volt olyan vizsgálat, amely felmérte volna a környező vizekben lévő hajómaradványok számát.

Az Allen Exploration becslése alapján akár 5000 roncs is feküdhet a környéken, egyelőre ezek töredékét azonosították. A projekt során a levéltári anyagokban 176, 1526 és 1976 között elsüllyedt hajóról szóló beszámolót találtak, ezek közül eddig mindössze 19-et lokalizáltak.

A most azonosított 176 hajóroncs közül három a 16. századból, nyolc a 17. századból, tíz a 18. századból, 145 pedig a 19. századból származik, mindössze kettő süllyedt el a második világháború vége óta. A roncsok túlnyomó többsége az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Spanyolországból származott.

jfybel / Getty Images

A hajók közül legalább 114 kereskedelmi volt. A térségben egykor nagy mennyiségű kávét, kukoricát, gyapotot, puskaport, burgonyát, sót, dohányt és aranyat szállítottak, több roncs még ma is értékes rakományokat rejthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik