Tudomány

Alvás közben is tanulhatunk idegen nyelveket

cyano66 / Getty Images
cyano66 / Getty Images

Egy új tanulmány szerint segíthet a nyelvtanulásban, ha idegen nyelvű felvételeket és azok fordításait hallgatjuk alvás közben – írja a New Scientist. A kutatásban 30 németül beszélő ember vett részt, akiken a mélyalvás szakaszában végeztek kísérletet.

A vizsgált személyeknek alvás közben 27 kétszótagból álló német szót játszottak le a bal fülükbe, amelyek három kategóriába sorólhatók: állatok, helyek és eszközök. Mindeközben a jobb fülükbe olyan kitalált szavakat játszottak le, amelyek korábban sosem hallhattak, ezek szolgáltak a német szavak fordításaként. Mindegyik szót és kitalált fordítást négyszer játszották le.

24 órával késő, újra lejátszották az ekkor már ébren lévő alanyoknak a kitalált szavakat, és leírva is megmutatták nekik, majd arra kérték őket, sorolják be a szavakat a három kategória valamelyikébe. A résztvevők 41 százalékos pontossággal sorolták be a szavakat a megfelelő kategóriákba, amely a kutatók szerint jóval magasabb, mint a tippelés esélye.

A vizsgálatot vezető tudós, Flavio Schmidig szerint a jövőben kísérleteik megkönnyíthetik az idegen nyelvek elsajátítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik