Tudomány

Megharapták a férfit, húsevő fertőzés alakult ki nála

Húsevő baktérium fertőzött meg egy floridai férfit, a kórokozó miatt teljesen elsebesedett a combja – írja a Live Science. A fertőzést azt követően alakult ki, hogy egy családi összejövetelen kialakult nézeteltérés során az egyik rokon megharapta a páciens lábát.

Az 52 éves Donnie Adams először egy dudort figyelt meg a bal combján két nappal az incidens után. A férfi orvoshoz fordult antibiotikumért és tetanuszért, három nappal később azonban a lába már annyira fájt, hogy járni sem tudott.

Adams ismét kórházba ment, ahol a szakértők megállapították, hogy azonnali beavatkozásra van szüksége. Amint a sebészeti eszköz megvágta a szövetét, szürke folyadék szivárgott ki belőle.

Ez a nekrotizáló fasciitis nevű lágyszöveti fertőzés jele, amelyre gyakran húsevő fertőzésként hivatkoznak.

A betegséget több baktérium is képes előidézni, a fertőzés intenzív gyulladással és a szövetek gyors elhalásával jár. A leggyakoribb kórokozók feltételezhetően a Streptococcus nemzetségbe tartoznak. A baktériumok jellemzően a bőr sérülésein, például harapásokon keresztül jutnak be a szervezetbe.

Amennyiben a betegséget nem kezelik, veszélyes immunreakcióhoz, úgynevezett szepszishez, szervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet, de a halál kockázata terápia mellett is viszonylag magas, nagyjából minden ötödik páciens meghal.

JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kezelés antibiotikummal és az érintett hús eltávolításával zajlik. Adams esetében combjának elülső részéről a szövet 70 százalékát kivágták, később pedig egy második műtéten is átesett. Három hetet töltött lábadozással a kórházban, a hazaengedése után viszont további hat hónapos ápolásra volt szüksége, hogy sebe megfelelően gyógyuljon.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a baktérium a harapást okozó rokontól érkezett, de lehet, hogy eleve ott volt a beteg bőrén. A páciens lába most is heges és időnként fájdalmas, ám teljesen működőképes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik