Tudomány

Rájöttek, hogy lehet visszafordítani a cukorbetegséget

Getty Images
Getty Images

Jelentős áttörést érhettek el a kutatók a cukorbetegség kezelésében. Az amerikai Weill Cornell Medicine tudósai ugyanis az emberi gyomor sejtjeit alakították át olyan szövetekké, amelyek képesek inzulint kibocsátani, ha a vércukorszint emelkedni kezd – írja a Science Alert.

A hasnyálmirigy bétasejtjeinek alapvetően az a feladatuk, hogy inzulint szabadítsanak fel, válaszul a növekvő vércukorszintre. A diabétesztől szenvedő betegeknél ezek a szövetek sérülnek vagy elhalnak – ez pedig azt eredményezi, hogy nehezebben jut a glükóz a sejtjeikbe.

Itt jönnek képbe a GINS-sejtek, amik ugyan nem bétasejtek, ellenben a működésüket tudják utánozni.

A beleinkben rengeteg őssejt van, amelyek képesek más sejttípusokká átalakulni, valamint a szaporodásuk is igen gyors. A kutatók ezért abban bíznak, hogy a cukorbetegek bél-őssejtjeit lehet majd GINS-sejtekké alakítani, így csökkentve a kilökődés kockázatát is. A sejtek átalakításáról pedig azt mondják a kutatók: nem is olyan bonyolult folyamat – mindössze néhány napra van szükség hozzá, és az átültetést követően hónapokig kitarthatnak, teszi hozzá a hvg.

A kutatás ígéretesnek hangzik, azonban a kutatók kiemelik, hosszú még az út a végleges alkalmazásig. Továbbá kiemelték, az emberi és a mostani kutatások során is vizsgált, egértől származó gyomorszövetek számos ponton mutatnak különbségeket. Végül pedig a legfontosabb feladat az lehet, hogy a GINS-sejteket is ellenállóbbá tegyék az immunrendszer támadásaival szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik