Jonathan NACKSTRAND / AFP
Tudomány

Greta Thunberg közel 5 év után befejezi az iskolai sztrájkot

Greta Thunberg június 9-én tartja meg az utolsó iskolai sztrájkját, amely sorozatot egészen pontos 251 héttel, vagyis közel 5 évvel ezelőtt indított el – írja az Euronews.

A globális klímamozgalom egyik emblematikus szereplőjeként ismert svéd klímaaktivista 2018-ban kezdte el arra biztatni diáktársait, hogy péntekenként ne iskolába menjenek, hanem tüntetni, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a klímaváltozás jelentette veszélyre. A mozgalom elindítása óta több mint 180 országban diákok milliói vettek részt a Fridays for Future sztrájkokban, amelyekben többek között a fosszilis tüzelőanyag-ipar megújuló energiára való átállását követelték a politkusoktól.

A svéd aktivista Twitter-bejegyzésében azt írja, amikor elkezdte a sztrájkot, nem gondolta volna, hogy bármi eredménye lesz, azonban hamar globális mozgalommá alakult a kezdeményezése, ami napról napra csak nőtt. Pénteken azonban Thunberg érettségizni fog, így nem fog tudni többet iskolai sztrájkot tartani. A most 20 éves tanuló jelezte: ez azonban nem azt jelenti, hogy véget érnének a klímamegmozdulások.

Még mindig itt vagyunk, és nem tervezünk sehova sem menni. Sok minden változott azóta, hogy elkezdtük, de még így sok minden van hátra… Én továbbra is tüntetni fogok péntekenként, még akkor is, ha ez technikailag már nem iskolai sztrájk

— mondta. Itt azonban nem ért véget az aktivista közleménye, egy Twitter-threadben ugyanis kiemelt néhány égető problémát. Thunberg szerint még mindig rossz irányba haladunk, ahol a hatalmon lévők kapzsisága, a profit és a gazdasági növekedés miatt feláldozzák a perifériára szorult embereket. Emellett jelezte, amire már kutatók is figyelmeztettek, vagyis hogy gyorsan közeledünk azokhoz az ökológiai és éghajlati fordulópontokhoz, amelyeket már nem tud befolyásolni az emberiség.

Ajánlott videó