Tudomány

Ezért maszturbálunk

Getty Images
Getty Images

A társadalom gyakran hajlamos tabuként kezelni a szexualitás és az önkielégítés kérdéskörét. Márpedig a maszturbáció nem kizárólag emberi tevékenység: az egész állatvilágban sűrűn felbukkanó jelenségről van szó, ami a főemlősök körében még gyakoribb. A kutatók sokáig nem tudták megállapítani, milyen evolúciós célt szolgál ez a viselkedés, egy új tanulmány szerint azonban ez lehet a szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) elleni védekezés egyik módja, sőt a sikeres teherbeesés esélyét is növelheti – írja az Interesting Engineering.

A University College London (UCL) kutatói a főemlősök – ide tartoznak a majmok és az emberik is – maszturbációjának vizsgálatához több száz tudományos munkát vettek alapul. Ebből az adathalmazból a kutatók nyomon követték az önkielégítési viselkedés eloszlását a főemlősök között, hogy megértsék, mikor és miért alakulhatott ki a nőstények és a hímek körében is.

Ebből kiderült, hogy a maszturbáció a hímeknél felgyorsítja a későbbi ejakulációt, illetve növeli annak mértékét is, ami segítheti a megtermékenyülést.

Nőstények esetében a maszturbáció növeli a hüvely pH-értékét, ami így kedvezőbb környezetet biztosít a spermiumok számára. A női váladékok egyébként azért is hasznosak, mert kiszűrik a rosszabb minőségű spermiumokat, és megkönnyítik a versenyképesebb társaik mozgását a méh felé.

Egy másik feltételezés szerint ráadásul a szexuális együttlétet követő maszturbáció a hímek és nőstények esetében is segíthet megelőzni a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) terjedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik