Tudomány

Magyar kutyafajtákról neveztek el égitesteket

WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó – írja az MTI a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleménye alapján.

Az unió 2022-ben immáron harmadszor írta ki azt a pályázatot, amelyen a résztvevők a Naprendszeren kívül található planéták és azok központi csillagai elnevezésére tehetnek javaslatot. Ezúttal 20 olyan exobolygórendszer kapott új nevet, amelyeket hamarosan a James Webb Űrteleszkóp fog megvizsgálni. A versenyen 91 ország 603 pályázata versengett egymással, köztük Magyarországé is.

A magyar névjelölő bizottság munkájában a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) exobolygó kutatói mellett a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőrcsillagászok is részt vettek. A csillag, illetve a bolygó elnevezési kritériumai közé tartozott, hogy ha a rendszernek esetlegesen új bolygóját fedezik fel a későbbi években, azoknak neve témájában illeszkedni tudjon az első felfedezett bolygó, és csillaga nevéhez.

A magyar delegáció közleménye szerint pályázatuk az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg: emléket állít az akkori kultúra megbecsült részét képező, a vadászatban, nyomkövetésben, illetve a nyájak őrizetében jeleskedő kutyafajtáknak.

A későbbiekben a rendszer további felfedezett exobolygói a többi magyar kutyafajtáról kaphatják majd nevüket.  

A magyar kutyafajtákról elnevezett exobolygó-rendszernek van egy másik magyar vonatkozása is, ugyanis a központi csillag körül keringő bolygót a magyar származású Bakos Gáspár részvételével fejlesztett Magyar Automatikus Távcsőhálózat (Hungarian Automated Telescope Network, HAT-Net) exobolygókereső távcsőhálózat segítségével fedezték fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik