Tudomány

Három hónap után ismét kitört az egyik legaktívabb vulkán

US Geological Survey / AFP
US Geological Survey / AFP

Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja – írja az MTI az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának jelentése alapján.

A kutatók a Nagy Sziget Nemzeti Parkban található tűzhányó csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy a tűzhányó elkezdett működni. A kitörés előtt az intézet arról számolt be, hogy a kutatók fokozódó földmozgások és a talaj deformációjának elváltozásait észlelték kedd este.

Mike Zoeller, a megfigyelőintézet geológusa szerint jelenleg nincs okuk azt feltételezni, hogy olyan kitörés kezdődik, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné.

A kutató azt is elmondta, hogy a láva a csúcson lévő kalderában maradt tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további láva kiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát. A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektár kiterjedésű.

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba. December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá. Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. A kitörés 61 napig tartott, ami márciusban ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik