Tudomány

Ez az ember keresztülzuhant egy viharfelhőn

orleijunior.com / Getty Images
orleijunior.com / Getty Images

A rajzfilmekben gyakran látni olyan embereket, akik felhőkön sétálnak, ez a valóságban azonban nem lehetséges, ha valaki megpróbálná egyszerűen keresztülesne rajta. Kivéve, ha valaki olyan szerencsétlen, hogy egy zivatarfelhőbe esik bele.

A zivatarfelhők olyan függőleges felépítésű, sűrű felhők, amelyek magassága akár a 18 kilométert is elérheti, és ezek az egyetlenek, amelyek villámokat és jégesőt képeznek.

A történelem során mindössze két ember élte túl, hogy keresztülzuhant egy viharfelhőn, egyikük William Rankin alezredes, az Egyesült Államok hadseregének pilótája volt. Rankin éppen 14 300 méter magasan repült, egy zivatarfelhő felett amikor gépének motorja váratlanul leállt, a rutinos pilóta tudta, hogy nincs más választása, ki kell ugrania a gépből.

A férfi a pilótafülkén kívül zord körülmények között találta magát: a hőmérséklet -50 Celsius-fokos, a levegő oxigéntartalma pedig rendkívül alacsony volt, ráadásul még a hatalmas viharfelhőn is keresztül kellett jutnia, hogy megmenekülhessen. A hirtelen nyomáscsökkenés hatására azonnal vér kezdett folyni füleiből és szemeiből, keze pedig elkezdett megfagyni az alacsony hőmérsékletben.

Ezután elérte a zivatarfelhőt, amelyben ide-oda taszigálták őt a légáramlatok, miközben lélegzetét visszatartva próbálta kerülgetni a jégszilánkokat és remélte, hogy nem csap belé egy villám. Mindeközben az ejtőernyője is kinyílt, emiatt sokkal lassabban ért ki a viharból, mintha csak zuhant volna.

Végül, 40 kínkeserves perc után, csodával határos módon kikeveredett a felhőből és jóformán csak könnyebb sérüléseket szenvedett. Rankin az eset után tovább szolgált a hadseregben, történetéről könyvet is írt, majd 2009-ben, 88 éves korában hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik