Tudomány

Egy szárazabb nap lesz a héten, mutatjuk, melyik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedden rekordot döntött: Kékestetőn 122 millimétert mértek, a korábbi napi legnagyobb csapadékösszeg rekordja Homokszentgyörgyön volt 120 mm-rel 1951. június 6-án. Tegnap Baján 102 mm-nyi eső esett, de az ország több pontján is a havi átlagnál több esett kevesebb, mint 24 órán belül.

Egy kis szünet

A kiadós záporokkal, zivatarokkal járó időt egy úgynevezett sekély ciklonális mező okozza, ami stabilan tartja magát a Földközi-tenger térségében

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük, mire számíthatunk a folytatásban.

A ciklon hetek óta öntözi a mediterrán térséget a tengerről származó vízzel, Spanyolország a hónapok óta tartó szárazság után végre fellélegezhet. Igaz, most áradások kerekednek. A nedves légtömegek a Kárpát-medencébe is fel-felnyúlnak, és nemigen látszik változás.

Egyedül a szombati nap tűnik szárazabbnak, pontosabban: kevesebb helyen lesz eső.

Marad az esős idő

A szerda, a csütörtök és a péntek is záporokkal, zivatarokkal telik, a helyzetet annál pontosabban nem lehet leírni, mint hogy bárhol és bármikor eleredhet az eső, adott terület fölött akár ismétlődve is. A hőmérsékletre azonban nem lehet panasz, a maximumok 21-26, 22-27 fok között alakulnak, bár a párás időben hőérzetünk csökken.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a szombati tessék-lássék szünet után vasárnap ismét rákapcsol a csapadék, a jövő héten gyakorlatilag ugyanolyan időre van kilátás, mint amilyenben most van részünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik