Tudomány

Hatásosnak tűnik a tüdőrák elleni gyógyszer

Getty Images
Getty Images

Ígéretes eredményeket hozott egy tüdőrák elleni tabletta harmadik fázisú klinikai kísérlete. A Yale Egyetem kutatói által vezetett tesztelés szerint a halálozás kockázata felére csökkent, amennyiben a betegek a tumor eltávolítása után használták a gyógyszert – írja az Interesting Engineering.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (Asco) éves ülésén bemutatott kutatásban olyan gyógyszert teszteltek, amelyet a tüdőrák egyik leggyakoribb formája, a nem kissejtes tüdőrák kezelésére fejlesztettek ki. Az ebben szenvedők gyakran az EGFR gén speciális mutációjával rendelkeznek, ami nagyobb valószínűséggel fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Ráadásul olyan embereknél is megtalálható, akik egyáltalán nem, vagy csak kevés ideig dohányoztak.

A mostani vizsgálatnak 680 résztvevője volt, mind 30 és 86 év közötti, akik a nem kissejtes tüdőrák korai stádiumában voltak. Az eredmények szerint a tumoreltávolító műtét után elfogyasztott osimertinib nevű gyógyszer 51 százalékkal csökkentette a betegek halálozási kockázatát.

Összességében az új gyógyszerrel kezelt betegek 88 százaléka maradt életben öt évig, szemben a placebocsoportban lévők 78 százalékával.

A tüdőrák a daganatos megbetegedések körében is kiemelkedően sok halálesetért felelős, évente mintegy 1,8 millió ember életét követeli világszerte. Az AstraZeneca által Tagrisso néven forgalmazott gyógyszer már elérhető egyes betegek számára az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és más országokban is. A szerzők azonban azt javasolják, hogy ez legyen a standard kezelés a nem kissejtes tüdőrákos betegek kezelésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik