Tudomány

Előrelépés jöhet a rák korai felfedezésében

Getty Images
Getty Images

Ígéretesnek mutatkozik egy új, több mint 50 ráktípust kimutató vérvizsgálat a brit egészségügyi szolgálat (NHS) nagyszabású kutatása szerint – írja az MTI a BBC beszámolója alapján.

Az új vértvizsgálatot ötezer olyan emberen próbálták ki, aki daganatos betegségre utaló tünetekkel kereste fel háziorvosát az Egyesült Királyságban. A vizsgálat a ténylegesen rákos esetek 75 százalékában helyes diagnózist adott a vérminta alapján. A pozitív esetek 85 százalékában pedig a teszt felfedte a daganatos elváltozás kiinduló pontját is, ami azért fontos, mert segít célzottan meghatározni, milyen jellegű további vizsgálatokra van szükség.

A negatív teszteredményt mutató esetek 2,5 százalékánál derült ki, hogy a páciens mégis rákos.

A daganat eredeti helyéről vérbe szivárgó genetikaikód-darabkák változásait kimutató, Galleri elnevezésű vizsgálat fejlesztése ugyan még folyamatban van, azonban valószínűsíthető, hogy használatával növelni tudják majd az időben diagnosztizált rákos megbetegedések számát.

Bár még annyira nem pontos a vizsgálat, hogy a segítségével ki lehessen zárni a rákot, a kutatók szerint kifejezetten jó eredményeket lehet majd elérni vele a nehezen észlelhető ráktípusok – például a fej és a nyak, a bélrendszer, a tüdő, a hasnyálmirigy, illetve a torok daganatainak – kimutatásában.

A Grail nevű kaliforniai vállalat által kifejlesztett Galleri tesztet az NHS több ezer tünetmentes emberen is elvégezte, hogy kiderüljön, képes-e a vizsgálat rejtett daganatos elváltozások kimutatására. Ennek eredményeit még az idén közzéteszik, és ha biztatóak az adatok, akkor 2024-ben és 2025-ben még további egymillió embert vonnak be a tesztelésbe Angliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik