Tudomány

Betegséghez vezethet, ha füvet eszik a kutyája?

Brighton Dog Photography / Getty Images
Brighton Dog Photography / Getty Images

A háziállattartók gyakran számolnak be arról, hogy a macskákhoz hasonlóan a kutyák is gyakran fogyasztanak füvet. Ez azonban nem csak a házikedvenceknél jelentkező viselkedés. A Yellowstone Nemzeti Parkban végzett vizsgálatok szerint a farkasok ürülékének akár 74 százalékában találhatók növényi anyagok (főként fű), ami arra utal, hogy ez a viselkedés valószínűleg a kutyák megjelenése óta öröklődik – írja a Science Alert.

Sokan úgy gondolják, hogy kedvencük akkor eszik füvet, ha fáj a gyomruk, révén ez elősegítheti a hányást.

Ezt azonban egy kisebb, 12 kutyát tanulmányozó kutatás megcáfolta. Emellett az is felmerült, hogy a kutyák természetes hashajtónak használhatják a füvet, vagy hogy így biztosíthatják a növényi rostokat az étrendjükben. Egyértelmű tudományos bizonyíték azonban ezekre sincs.

De akkor mégis mi vezet a fűevéshez? A korábban említett, 12 állatot vizsgáló kutatás fő megállapítása az volt, hogy amikor a kutyák még nem kapták meg a napi étkezést, nagyobb valószínűséggel esznek füvet. Röviden tehát minél éhesebb a kutya, annál nagyobb valószínűséggel eszik füvet. Az egyszerű válasz tehát az, hogy a kutyák egyszerűen csak szeretik enni a füvet.

Lehet baja ebből a kutyáknak?

Nos, igen, ugyanis a közterületeken a füvet időnként gyomirtó szerekkel kezelik. A gyepre ható vegyszerek pedig gyakran még 48 órával a permetezés után is kimutathatók a fűvön, ráadásul a kutyák vizeletében is kimutatták őket.

Friss kutatások szerint összefüggés lehet a kutyák hólyagrákja és a gyomirtószereknek való kitettség között.

Olyan tudományos eredmények is léteznek, melyek szerint ugyanazok a vegyszerterhelések jelennek meg a kutyák és az azonos környezetben élő emberek vizeletében. Ezért fontos, hogy még ha gyomirtó szereket is használ a saját füvén, a permetezés előtt távolítsa el kutyáját, annak játékait, ételét és vizes tálját a területről.

Érdemes végül arra is figyelni, hogy a fű mellett néhány közönséges növény levele és virága is mérgező lehet kutyája számára. Ilyen például az leander és a kontyvirág, valamint az oregánó és a babérlevél is, amelyek hányást és hasmenést okozhatnak a kutyáknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik