Tudomány

Megtalálhatták a viking települést, amelyet már a nácik is kerestek

Dr. Wojciech Filipowiak lengyel részég úgy gondolja, sikerült beazonosítania Jomsborg lelőhelyét – írja a Heritage Daily. A kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy pontosan hol feküdhetett a legendás, megerősített viking település, már ha létezett egyáltalán.

A hagyomány úgy tartja, hogy Jomsborgot a híres Kékfogú Harald alapította a 960-as években, és itt is halt meg. A települést a 11. század közepén rombolhatták le.

Filipowiak szerint a település maradványai Lengyelországban, a Balti-tengeren fekvő Wolin szigetén, az azonos nevű város közelében lehetnek.

Nem ez az első alkalom, amikor felmerül, hogy Jomsborg a közelben található. A legelfogadottabb elmélet alapján a lelőhely Odera torkolatának környékén állhatott, ebben a térségben van Wolin is.

Lorado / Getty Images

Jomsborgot már a német régészek is nagy erővel keresték a második világháborút megelőzően a náci ideológia érdekében. A feltárással a cél az volt, hogy bizonyítsák: a germánok felsőbbrendűek a szlávoknál. A kutatók a közelmúltban Wolin közelében nyughelyekre és elszenesedett fastruktúrákra, valamint egy 10. századi bástya megégett maradványaira bukkantak.

Filipowiak szerint a helyszínen egy erődítmény feküdhetett, amely talán éppen Jomsborg volt, igaz, ezt egyelőre nem sikerült egyértelműen bebizonyítani. Jomsborg amellett, hogy egy megerősített település volt, kereskedelmileg is kiemelt jelentőséggel bírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik