Tudomány

Évezredek óta kíséri egy aszteroida a Földet

Szakértők egy csoportja a közelmúltban egy új kváziholdat fedezett fel – írja a Live Science. A 2023 FW13 jelű aszteroida hosszabb távon is a Föld közelében marad, hasonló idő alatt kerüli meg a Napot, mint bolygónk, igaz, a Föld gravitációja csak kis mértékben hat rá.

Az objektum a becslések alapján mintegy 15 méter széles, keringése során legfeljebb 14 millió kilométerre közelít meg minket. Összehasonlításképp: a Hold 3474 kilométer átmérőjű, és 364 ezer kilométerre található, amikor pályája legközelebbi pontján jár.

A 2023 FW13-at a hawaii Pan-STARRS obszervatóriummal figyelték meg először idén márciusban. Az égitest létezését a Kanadai-Francia-Hawaii Távcsővel és két arizonai teleszkóppal erősítették meg, a Nemzetközi Csillagászati Unió április 1-én vette fel hivatalos listájára az objektumot.

Egyes számítások alapján az aszteroida legalább időszámítás előtt 100 óta követi a Földet, és nagyjából 3700-ig velünk maradhat.

Ez azt jelenti, hogy az aszteroida Julius Caesar óta kísérheti bolygónkat.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

„Úgy tűnik, hogy ez a Föld eddigi leghosszabb ideig fennálló kváziholdja” – állapította meg Adrien Coffinet csillagász és újságíró, aki elsőként ismerte föl, hogy az aszteroida egy kvázihold. Mint utóbb kiderült, az égitestről már 2012-ből is volt adat. Noha a 2023 FW13 csillagászati szempontból közel fekszik, nem fenyegeti becsapódással a bolygót.

Nem az újonnan észlelt aszteroida az egyetlen ismert kváziholdunk. Ebbe a kategóriába sorolható a Kamo’oalewa, amely egyes kutatók szerint a Holdból válhatott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik