Tudomány

Kegyetlen emberkísérletek folytak a titkos bunkerban

Pictures from History / Getty Images
Pictures from History / Getty Images

Titkos föld alatti bunkert fedeztek fel Kínában, amelyben rémisztő emberkísérleteket is végeztek a második világháború alatt – írja a Live Science. A horror bunkernak nevezett építményt 1941 és 1945 között használta a japánok hírhedt 731-es alakulata, amely a Japán Császári Hadsereg titkos biológiai és vegyi hadviselési egysége volt.

Ez a katonai egység páratlan brutalitással folytatott tömeges emberkísérleteket kínai, koreai, orosz és amerikai foglyokon, amelyekben nagyjából 12 000 ember vesztette életét, köztük nők és gyermekek is.

A 731-es alakulat többek között gránátokat, lángszórókat és kémiai fegyvereket is tesztelt embereken, de olyanok is akadtak, akiket centrifugában öltek meg, fertőző állati vérrel oltottak be, élve felboncoltak és alacsony nyomású kamrákban tartottak, ameddig a szemgolyóik fel nem robbantak.

Arra is volt példa, hogy fertőző betegségeket hordozó bolhákat dobtak repülőgépekből kínai településekre, ahol az élősködők súlyos, több százezer ember halálával járó járványokat idéztek elő.

A régészek által feltárt bunker egy 33 méter hosszú, 21 méter széles, U alakú épület, amelyből számos, alagutakkal összekapcsolt szoba ágazik ki. A komplexumban laboratóriumokat, bonctermeket, fogolycellákat, étkezőhelyiségeket, laktanyákat, garázsokat és fürdőket is találtak. A kutatók még nem vizsgáltak meg alaposan minden termet az építményben, így egyelőre nem ismerik az összes szoba funkcióját.

Miután Japán megadta magát 1945-ben, az Egyesült Államok eltussolta a kegyetlen kísérletek bizonyítékait és felmentette a 731-es alakulat számos vezetőjét háborús bűneik alól kutatásaik eredményeiért cserébe. A tőlük szerzett információkat az Egyesült Államok a hidegháború alatt felhasználta a saját biológiai fegyver programjához.

A régészek a jövőben folytatni fogják a bunker feltárását, hogy többet tudjanak meg a horrorisztikus épületről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik