Tudomány

250 kilogrammos erszényes maradványaira bukkantak

Egy hatalmas, 250 kilogrammos erszényes maradványaira bukkantak Ausztráliában – számol be a The Guardian. 3D-s képalkotás segítségével a Flinders Egyetem csapata erszényesek egy új csoportját írta le, ez az Ambulator, amely vándort vagy gyaloglót jelent, utalva az állat lábára és lábfejére, amely a nagy távolságok megtételéhez alkalmazkodott.

Az Ambulator keanei faj részleges csontvázát 2017-ben tárták fel a Kalamurina természetvédelmi területen. Az állat lábfejét megőrző kőzetben Jacob van Zoelen, a Flinders Egyetem PhD-hallgatója és kollégái még lágyszöveti lenyomatokat is észleltek.

Flinders University

Sok nagy, modern növényevő, így az elefántok és orrszarvúak, úgy járnak, hogy sarkuk nem érinti a talajt. Az Ambulatornál ezzel szemben a sarok is hozzáért a földhöz, ami segített a tömeg eloszlatásában, a mellső lábban pedig az egyik csuklócsont másodlagos sarokká alakult.

A korszakban Ausztrália klímája szárazabbá vált, nőtt a füves és nyílt területek nagysága. Ebben a környezetben az állatoknak hasznos volt, ha hosszú távokat tudnak megtenni.

Az új faj a Diprotodontidae erszényesek közé tartozott. Ezen növényevők csoportja hosszú időn át fontos szerepet töltött be az ausztráliai ökoszisztémában, míg mintegy 40 ezer éve ki nem halt. A Diprotodontidae tagjai igen változatosak voltak, akadt köztük 2,7 tonnás faj is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik