Tudomány

153 ezer éves emberi lábnyomokat találtak

Egy új tanulmány alapján a Homo sapiens 153 ezer éves lábnyomaira bukkantak Dél-Afrikában – írja a Live Science. Ezek a legkorábbi ismert nyomfosszíliák, amelyeket fajunk hagyott hátra.

Az elmúlt évtizedekben Afrika déli részén számos ősi lábnyomot találtak, ezek közül több az emberek elődjeitől származnak. A kutatók most hét, feltételezhetően fajunkhoz köthető lelőhelyet vizsgáltak, amelyek az óceánparttól több tíz kilométerre fekszenek.

A szakértők szerint a nyomok nemcsak arról árulkodnak, hogy az emberek egyedül vagy csoportosan mozogtak-e, hanem arról is, hogy milyen tevékenységet folytattak. Charles Helm, a Nelson Mandela Egyetem munkatársa és kollégái optikailag stimulált lumineszcenciával datálták a kövületekből származó mintákat.

Az eredmények alapján a Garden Route Nemzeti Park területén található hét nyom megközelítőleg 153 ezer éves.

Ezzel ezek lehetnek a legősibb nyomok, amelyeket fajunk alakított ki.

Jordi Salas / Getty Images Illusztráció.

A csapat által elemzett legtöbb fosszília 70-130 ezer éves, a 153 ezer éves kövületek felfedezése lenyűgözte a szakértőket. A kutatók azt tervezik, hogy folytatják a korai lábnyomok keresését. Érdemes ugyanakkor hozzátenni – és ezt a szerzők is elismerik –, hogy a hasonló nyomok esetében nem lehet mindig egyértelműen egy adott fajhoz kötni a leleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik