Tudomány

Most fedezték fel ezeket az állatokat, de máris kihalhatnak

fotograzia / Getty Images
fotograzia / Getty Images

Több mint 5000 új fajt fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén, a Clarion-Clipperton-zóna (CCZ) környékén, de hamarosan ki is halhatnak – írja a Live Science. A CCZ egy hatalmas törészóna, amely Mexikótól egészen Hawaiig húzódik, mintegy 6 millió négyzetkilométeren keresztül.

Ebben a térségben a felszíntől 4-6 kilométerre található tengerfenék mangánban, kobaltban, nikkelben és ritkaföldfémekben gazdag, így a mélytengeri bányászat elsődleges célpontjává vált. A nyersanyag-kitermelés azonban veszélyeztetné az óceán élővilágát, hiszen nagymértékű fény- és zajszennyezéssel jár, továbbá rengeteg hulladékot termel.

Egy új tanulmány szerint a Clarion-Clipperton-zóna közelében nagyjából 6000-8000 állatfaj élhet, amelyeknek 88-92 százaléka egyelőre nem ismert. A szakértők 5580 állatfajt azonosítottak eddig a térségben, ezek közül 5142 teljesen új faj.

Ezen fajok jelentős része ráadásul kizárólag ezen a területen él, a Földön sehol máshol nem találhatóak meg. A CCZ semelyik ország fennhatósága alá nem tartozik, az ENSZ Nemzetközi Tengerfenék Hatósága (ISA) rendelkezik felette. A területen jelenleg szigorúan tilos a mélytengeri bányászat, az ISA-nak azonban 2023 júliusától joga lehet engedélyt adnia cégeknek erre, amennyiben a tagállamok jóváhagyják az új bányászatra vonatkozó szabályrendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik