Tudomány

Több száz éves, rakománnyal teli hajókra bukkantak

500 éves hajóroncsokra bukkantak a Dél-kínai-tengerben – írja a The Guardian. A két hajón többek között a Ming-dinasztia idejéből származó porcelánok és faanyagok utaztak, a rakomány ma is látható. A szakértők szerint a felfedezés segíthet megérteni a tengeri selyemút történetét.

A roncsokat még tavaly októberben találták meg, a feltárásuk viszont csak most kezdődött el.

A maradványok nagyjából 1500 méteres mélységben fekszenek, meglehetősen jó állapotúak, és nagy számú műtárgyat őriznek.

Az egyik hajó Hung-cse császár korára (1488-1505), a másik Cseng-tö (1506-1521) idejére datálható. Előbbi fát és némi kerámiát, utóbbi pedig több mint 100 ezer darab porcelánedényt szállított. A két roncs egymástól mintegy 20 kilométerre nyugszik, a hajók eltérő irányba közlekedtek, amikor elsüllyedtek. Úgy tűnik, egy fontos hajózási útvonal húzódott a környéken.

Mark Chivers / Getty Images Illusztráció.

A maradványok pontos lelőhelyét nem fedték fel. Kínában 2018 óta jelentően fellendült a tengeri régészet, a Kínai Régészeti Központ és a Mélytengeri Tudományos és Mérnöki Intézet ekkor alapította meg közös mélytengeri régészeti laboratóriumát.

A kutatók egy speciális merülő eszközzel ereszkedtek le a közelmúltban felfedezett roncsokhoz. A vizsgálatokat három fázisban valósítják meg, a feltárás jövő áprilisig tart.

„Először is fel kell derítenünk a hajóroncsok állapotát, és csak ezután készíthetünk terveket a régészeti feltárásra és a konzerválásra” – mondta Szong Csiancsong, a Kínai Régészeti Központ munkatársa. Június közepére a tervek szerint mindkét roncs környékét alaposan felmérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik