Tudomány

Így lehet 32 fok a víz fagyáspontja

Daniel Gabriel Fahrenheit korában, a XVIII. század első évtizedeiben (1686 májusában született Danzigban) jobbára borszeszt alkalmaztak a hőmérőkben, amelyek nemcsak pontatlanok voltak, de az anyag 80 Celsius-fokos forráspontja miatt alkalmatlanok voltak magas hőmérsékletek mérésére – írja a Múlt-kor.hu.

Nagy tisztaságú higany és a víz

Miután Fahrenheit tudomására jutott, miszerint egy francia tudós felfedezte, hogy a víz meghatározott, állandó hőfokon kezd forrni, nekilátott egy olyan hőmérő elkészítésének, amellyel ezt igazolhatta volna. Bonyolult dolog, hiszen a víz pezsgését már forrás előtt is észlelni lehet, illetve úgy tűnt, hogy a fagyás és olvadás nem ugyanazon a hőmérsékleten történik.

Rájött, hogy a célra a higany a legalkalmasabb, mert változó hőmérséklete érzékelhetően, de mindig ugyanannyira változtatja meg a barométer higanyoszlopának magasságát. Sikerült is olyan tisztaságú higanyt előállítania, amely nem tapadt a vékony üvegcső falához, így a víz fagyás- és olvadáspontjánál magasabb, illetve alacsonyabb hőmérsékletek mérése is lehetővé vált. Nagy eredmény volt ez, amikor 1714-ben megmutatta két higanyos hőmérőjét egy híres hallei tanárnak, az teljesen elképedt, mert mindkettő ugyanazt a hőmérsékletet mutatta.

32 fok a fagyáspont

Mivel nem akarta, hogy skálájának a téli napokon negatív értéke legyen, alsó kiindulópontnak az addig mért leghidegebb hőmérsékletet választotta, ami -17,8 Celsius-foknak felel meg. A másik végpont saját testhőmérséklete lett,

a skálát – bízva hőmérőjének pontosságában – 96 fokra osztotta, a víz fagyáspontja 32 fokra esett.

Később kicsit módosított a beosztáson, hogy a víz forráspontja pontosan 212 fokra jöjjön ki, azaz a két pont közötti különbség éppen 180 fok legyen. Mivel a Celsius-skálán ez a különbség 100 fok, 1 Fahrenheit fok hőmérséklet 5/9 Celsius fok hőmérsékletnek felel meg. Hőmérőjét ma már csak az Egyesült Államokban használják, Európában és a tudományos életben kiszorította a Celsius-skála.

Az újfajta, valóban pontos termométerrel más folyadékok forráspontját is megmérte, és megállapította, hogy ez a hőmérséklet mindegyik esetében állandó, és azt is észrevette, hogy a forráspont a nyomás megváltoztatásával változik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik