Tudomány

Ez a férfi egy ritka betegség miatt ugyanazt éli át újra meg újra

Egy friss tanulmányban a szerzők egy, a 80-as éveiben járó férfi különös esetét mutatják be – írja a Live Science. A páciens néhány éve azt kezdte el érezni, mintha ugyanazok az események történnének meg vele újra is újra, hasonló módon, mint az 1993-as Idétlen időkig Bill Murray által alakított főszereplője.

Xin Zhang, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa és kollégái úgy gondolják, hogy az eset hátterében az Alzheimer-kór egy ritka komplikációja áll.

A publikáció alapján a férfi egyszer panaszt tett e-könyve gyártójánál, mert úgy érezte, az eszköz folyamatosan ugyanazt az anyagot mutatta. Egy szerelőt is felkeresett, miután azt hitte, hogy televíziójában ugyanazok a hírek mennek. Saját tapasztalatait úgy jellemezte, hogy bárhova megy, egyazon emberek vannak az út szélén, ugyanazok szállnak ki az autókból, ugyanazokban az öltözékekben. Úgy érzi, egyszerűen semmi sem új.

A beteg állapotának neve emlékezeti konfabulációs déjà vécu, amely esetenként megfigyelhető neurodegeneratív rendellenességben, így Alzheimer-kórban szenvedőknél. A hasonló déjà vu és a déjà vécu között fontos különbség, hogy előbbi múlandó, utóbbi viszont tartós érzet.

Az állapotot az érintettek gyakran nem ismerik fel, ami tévképzetekhez vezethet. A hamis észlelést az azt alátámasztó hamis bizonyítékok előállításával együtt emlékezeti konfabulációnak nevezik.

Thanasis Zovoilis / Getty Images

A férfinél memóriavesztést, impulzív viselkedést és kognitív romlást észleltek, a beteg két, egymástól különálló történetet gyakran összemosott. A vizsgálatok több agyi régiójában, így a bal halántéklebenyében, különösen alacsony aktivitást mutattak. A páciensnél az Alzheimer-kór több nyomát is detektálták.

A férfit immunterápiával próbálták kezelni, de ez nem vezetett javuláshoz. Négy évvel a tünetek jelentkezése után a kognitív teszteken még rosszabb eredményeket ért el. Bár állapota romlott, továbbra is otthon, önellátó módon tudott élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik