Tudomány

Élet is lehet a Szaturnusz egyik holdján

MARK GARLICK / SPL / Getty Images
MARK GARLICK / SPL / Getty Images

Óriási gejzírt fedezett fel a Szaturnusz egyik holdján a James Webb űrtávcső, amely vízgőzt spriccel a világűrbe – írja a Live Science. Az Enceladus nevű holdról az űrbe bocsátott pára a szakértők szerint az élethez szükséges vegyületeket tartalmazhat.

Nem ez az első alkalom, hogy a csillagászok az égitestről kilövellő vizet figyeltek meg, azonban a mostani megfigyeléseik szerint a vízsugarak sokkal távolabbra jutnak az űrben, mint korábban gondolák, akár több száz kilométernyire is.

A vizsgálatok szerint a holdról feltörő víz metánt, szén-dioxidot és ammóniát is tartalmazhat, vagyis olyan szerves molekulákat, amelyek elengedhetetlenek az általunk ismert élet kialakulásához.

Persze a víz már önmagában is egy fontos feltétele az életnek, az Enceladuson pedig vízből nincs hiány: a csillagászok szerint az égitestet egy vastag jégréteg borítja, amely alatt óriási óceán található.

A NASA a jövőben küldetéseket indítana a Szaturnusz különleges holdjához, hogy az élet nyomai után kutassanak. Terveik szerint egy Enceladus Orbilander nevű űrszondát küldenének az égitesthez, amely hat hónapon keresztül keringene az Enceladus körül, keresztül repülve a vízgőzön, mintákat gyűjtve belőle. A szonda ezután le is szállna a felszínre, ahol további vizsgálatokat végezne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik