Tudomány

Ősi temetőre bukkantak Magyarországon

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Ősi temető maradványaira bukkantak a Pannonhalmi Bencés Főapátság északi udvarán – derül ki az ELKH közleményéből. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) által támogatott Királyok, szentek, monostorok kutatási program keretében 2023. április és május között került sor a feltárásra.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Bár a korábbi kutatások alapján feltételezni lehetett, hogy az északi udvar részben szerzetesi temetőként funkcionált, itt aránylag kevés sírra bukkantak a régészek, azokat is főként a keleti részen találták. Az északi mellékhajóból nyíló Mária-kápolna közelében egy-két erősen bolygatott sír került elő. A helyszínen talált szórványcsontok alapján megállapítható, hogy egykor valóban népes temető helyezkedett el itt, amelyet már a török korban háborgattak.

A legépebben a szentély keleti oldalán maradtak meg sírok, itt összesen három temetkezés maradványa került elő, amelyek a régészek szerint 13. századinál nem korábbiak.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A kutatás megmutatta, hogy a monostor építéstörténete még rengeteg ismeretlen részletet tartogat a szakemberek és az aktív bencés közösség számára.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország legrégebbi, ma is működő apátsága, a műemlékegyüttest ezer éve szinte megszakítás nélkül használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik