Tudomány

Hihetetlenül ritka állatokat fotóztak le

Bathurst Regional Council / Facebook
Bathurst Regional Council / Facebook

Két elképesztően ritka albínó hangyászsünt sikerült lefényképezni az ausztráliai Új-Dél-Wales államban – írja a Live Science. A hangyászsünfélék meglehetősen félénk állatok, ezért eleve kevés alkalommal lehet őket látni a vadonban, így a két nem mindennapi példány látványa igazán különlegesnek számít.

Az első albínó egyedet az állam Barthurst régiójában látták, a róla készült fotókat a helyi önkormányzat osztotta meg Facebook-oldalán május elsején. A bejegyzésből kiderül, hogy a különleges állat a Raffie nevet kapta.

A második albínó hangyászsünről csupán 11 nappal később tett közzé képeket és egy videót egy állatvédő szervezet. Ezt a példányt a szervezet ideiglenesen gondozásba vette, mert kisebb sérüléseket szenvedett miután elütötte egy autó. A Mr. Spike (Tüske úr) nevet viselő állat azóta már teljesen felépült, és vissza is engedték a természetbe.

A hangyászsünök különös állatok: emlősök és tejet is termelnek, emellett mégis tojásrakók. Rajtuk kívül ez csak a kacsacsőrű emlősökre jellemző az egész állatvilágban.

Az albinizmus egy genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre és rózsaszín vagy vörös szeme lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik