Tudomány

A mai nap a biológiai sokféleségé

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben nyilvánította május 22-ét a biodiverzitás védelmének világnapjává annak emlékére, hogy 1992-ben ezen a napon fogadták el a biológiai sokféleségről szóló egyezmény szövegét. Az idén 30 éve érvénybe lépett nemzetközi egyezmény az emberi társadalom és gazdaság fennmaradásához szükséges javakat és feltételeket biztosító természeti örökségünk megőrzését szorgalmazza.

Bár a biológiai sokféleség napja minden alkalommal különleges jelentőséggel bír, az idei egy új kezdetet igyekszik minél szélesebb közönség számára ismertetni – áll az Ökológiai Kutatóközpont közleményében. 2022. december 19-én ugyanis, a Biológiai sokféleség egyezmény 15. döntéshozó ülésén, a világ országai négy éve tartó tárgyalások eredményeként fogadták el az úgynevezett  kunming-montreali globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégiát. A keretstratégia céljai között szerepel

a szárazföldi területek, óceánok, part menti területek és belvizek 30 százalékának védelme; a túlfogyasztás, hulladéktermelés és veszélyes növényvédő szerek felére csökkentése, valamint a természetre károsnak ítélt támogatásoknak 500 milliárd dollárral való csökkentése.

Mindehhez 196 ország vállalta évente legalább 200 milliárd dollárnyi hazai és nemzetközi finanszírozás mozgósítását. Ennek jegyében, az idei év biológiai sokféleség napjának mottója: „A megállapodástól a cselekvésig: A biológiai sokféleség visszaállítása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik