Tudomány

Mutatjuk, mikor jön az újabb eső

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A múlt hét végére szó szerint berobbant a nyár, némi záporral, zivatarral tarkított, szinte nyári időjárásban volt részünk rengeteg napsütéssel. Sokaknak bizonyára jó hír, hogy az egy-egy esővel tarkított, alapvetően meleg időjárás még sokáig kitart:

úgy tűnik, mintha ez az időjárási helyzet be lenne betonozva

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Gyenge hidegfront

Hétfőn a napsütésé a főszerep kevés fátyolfelhővel, egy-egy zápor vagy zivatar elsősorban délen és nyugaton, a hőmérséklet csúcsa 24-28 fok között várható. A kedd sokkal izgalmasabbnak ígérkezik.

Eleinte meleg lesz, 30 fokig is felkúszhat a hőmérséklet, majd északnyugat felől gyenge hidegfront éri el hazánkat.

Egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, és ugyanez igaz a szerdai nap egészére. Némi lehűlés is érkezik, de csak néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet, a csütörtök viszont már ismét 23-29 fokos maximumokkal és csupán elszórtan jelentkező záporokkal, zivatarokkal telik.

Ameddig a szem ellát

Pénteken a Kárpát-medencétől keletre halad egy, az előzőnél már markánsabb hidegfront, ám minket éppen csak a széle érint. Szórványosan érkezhetnek záporok, zivatarok, a hőmérséklet csúcsértéke 21-26 fokig „csökken”. Hétvégére aztán ismét visszatér a május végi átlagot meghaladó meleg a 30 fokot alulról nyaldosó értékekkel.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint „ameddig a szem ellát” folytatódik a meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. Molnár László szerint jelentős változás június második hetében, „Medárdkor” érkezhet, ekkor az időjárásunk ismét csapadékosabbra fordul majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik