Tudomány

Nyolcéves kislányt ölt meg egy leopárd

Christophe Lehenaff / Getty Images
Christophe Lehenaff / Getty Images

Emberekre támadó leopárdok tartják rettegésben a Bijnor nevű indiai kerület lakosait – írja a BBC. A helyiek szerint régen békésen együtt tudtak élni a ragadozókkal, akkor sem féltek, ha szembe találkoztak velük egy mezőn. A leopárdok alapvetően félénk nagymacskák és kerülik az embereket, azonban az elmúlt években egyre gyakrabban merészkednek emberlakta területekre zsákmányt szerezni, mivel természetes életterük folyamatosan csökken.

Az utóbbi három hónapban hét ember vesztette életét leopárdtámadás miatt Bijnorban, közülük az egyik legmegrázóbb a csupán hatéves Yashi esete volt.

Édesanyja, Manisha Singh elmondta, az állat egyszerűen besétált a kertjükbe, felkapta a kislányt, majd elszaladt vele. Az anya ekkor látta utoljára élve gyermekét.

A hatóságok szerint az utóbbi időben megsokszorozódott a párductámadások száma, ráadásul egyre agresszívabbnak is tűnnek az állatok. A szakértők szerint előfordulhat, hogy a generációkon keresztül emberek közelében élő csúcsragadozók viselkedése lassan megváltozik. Ennek oka, hogy egyre inkább ökoszisztémájuk részeként gondolnak az emberre, így elkezdik prédának tekinteni őket.

A térségben egyre óvatosabbá válnak az emberek, leopárdcsapdákat állítanak fel, nem mennek egyedül sehova és mindig botokat tartanak maguknál, amelyekkel megvédhetik magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik