Tudomány

Különleges gyémántok rejtőztek egy meteorit belsejében

Dominic Jeanmaire / Getty Images
Dominic Jeanmaire / Getty Images

Sosem látott gyémántokat találtak egy Földre zuhant meteorit belsejében – írja az IFLScience. A Canyon Diablo nevű meteorit nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt csapódott be a mai Arizona területén, megalkotva a Barringer-krátert, amely a világ egyik legismertebb becsapódási krátere.

A Canyon Diablo belseje gyémántokkal van tele, de nem az általunk jól ismert, a Földön is megtalálhatókkal.

Ezek a drágakövek ugyanis nem a bolygó mélyén keletkeztek, hanem akkor jöttek létre, amikor a meteroit hihetetlen erővel belecsapódott a Föld felszínébe. A különleges anyagot lonsdelitnek nevezik, amely ugyanolyan kemény (vagy keményebb), mint a hagyományos gyémántok, emellett azonban meglepően jól formálhatóak, valamint elektronikus tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Dr. Németh Péter, az ELKH Földtani és Geokémiai Kutatóintézetének munkatársa és kollégái a meteorit belsejében található lonsdelitet vizsgálva kimutatták, hogy a különleges gyémántok struktúrái nem tiszták, egy másik szénalapú anyag, grafén is található bennük. A grafén egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Az anyagok diafitet képeznek, és izgalmas, rétegelt struktúrába rendeződnek, az egyes rétegek pedig nem illeszkednek tökéletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik