Tudomány

Veszélyben a magyar bor jövője

Walter Bibikow / Getty Images
Walter Bibikow / Getty Images

Veszélyben lehet a magyar fehérbor jövője – derül ki a Másélfok elemzéséből, amely szerint 2001 óta harmadával csökkent a szőlőművelési terület hazánkban. Magyarországon jelenleg a borvidékek 70 százalékán fehér borszőlő van telepítve, ez azonban a klímaváltozás hatására könnyen megváltozhat.

Az egyre emelkedő hőmérséklet a Duna-Tisza közét a dél-spanyolországi vagy tunéziai borvidékekhez hasonló területté változtathatja, amelyen a jelenlegi (főleg fehér) szőlőfajták képtelenek lesznek megélni.

A felmelegedés veszélyei azonban nem merülnek ki abban, hogy fehérbor helyett kénytelenek leszünk vörösbort gyártani, a terméshozamra is kedvezőtlen hatással van.

A klímaváltozás ugyanis növeli a nyári forró napok és a tavaszi fagyok előfordulásának esélyét is. A forróság a levelek és bogyók megperzselődéséhez vezethet, amely akár 50 százalékkal is lassíthatja az érés folyamatát és 35 százalékkal a fotoszintézist, a tavaszi fagyok pedig jelentősen csökkentik a hozam mennyiségét.

A pesszimista előre jelzések szerint a borvidékeken jelenleg előforduló tavaszi fagyok gyakorisága háromszorosára nőhet a század végére, ezzel jelentős veszélybe sodorva a magyar szőlőterményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik