Tudomány

Az OMSZ lecserélte a hőség szót

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében ezentúl hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki a figyelmeztető előrejelzéseket. Mindezt azért, hogy egyértelműbb legyen: a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

Meteorológia: magas hőmérséklet három szintje

Eddig ugyanis a meteorológiai szolgálat is hőségre figyelmeztetett, ám valóban adhatott okot félreértésre az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztással. Nézzük először előbbit, ahol csak a hőség szó változott magas középhőmérsékletre (vagyis a hőmérséklet adott napi középértéke), a küszöbértékek változatlanok:

  • a magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés első szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen (legalább egy napig) 25 és 27 fok között várható.
  • A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés második szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen (legalább egy napig) 27 és 29 fok között várható.
  • A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés legmagasabb, harmadik szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen (legalább egy napig) 29 fok fölött várható.

Országos tisztifőorvos: figyelmeztetés, riasztás, riadó

Ehhez képest a tisztifőorvos által kiadott hőségriasztás fokozatai, amelyek egyelőre változatlanok:

  • I. fok: figyelmeztető jelzés abban az esetben, ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 °C-ot.
  • II. fok: riasztás: az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 °C-ot.
  • III. fok: riadó jelzés. Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 °C-ot.

A meteorológiában egyébként gyakran találkozhatunk további, a hőmérséklettel kapcsolatos fogalmakkal: nyári nap, ha adott napon a hőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot; hőségnap, ha eléri vagy meghaladja a 30 fokot; illetve forró nap, amennyiben a legmagasabb hőmérséklet adott napon eléri vagy átlépi a 35 Celsius-fokot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik