Tudomány

Kristállyal borított csontváz fekszik ebben a barlangban

A Belize-ben található Actun Tunichil Muknal barlang több szempontból is különleges: egyrészt számos természeti érdekességet rejt, másrészt szép számmal találhatóak itt maja leletek, köztük csontvázak. Az egyik maradvány, amelyre Kristályleányként hivatkoznak, egy kalcittal borított csontváz – írja az IFLScience.

A holttest valószínűleg egy 17 éves fiútól származik, de kis mérete miatt korábban tévesen lányként azonosították – innen az elnevezés. A csontváz érdekessége, hogy az idők során szép lassan kalcitkristályok lepték el, a barlang igen gazdag a mészkőben és vízben.

A fiút valószínűleg feláldozták az isteneknek, teste elterülve, rendezetlenül fekszik.

Nem ez az egyetlen különlegesség az Actun Tunichil Muknalban, a barlangban legalább 14 további csontvázat, valamint számos maja edényt találtak. A leletek időszámítás szerint 700-900 között, a preklasszikus korban kerülhettek ide.

ANTOINE LORGNIER / ONLY WORLD / Only France via AFP

Az üregben való közlekedés manapság nem egyszerű, a kamrákból és szűk járatokból álló, labirintusszerű rendszerbe csak úszva lehet bejutni. A helyszín idegenvezetővel látogatható, kamerát azonban már nem lehet bevinni a barlangba, miután 2012-ben egy elejtett készülék kárt okozott az egyik koponyában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik