Tudomány

Rájöhettek, hogyan lehet helyreállítani a hallást

Getty Images / Jose Luis Pelaez Inc
Getty Images / Jose Luis Pelaez Inc

Jelentős áttörést érhettek el a Harvard Egyetem orvosi iskolájának kutatói a halláskárosodás kezelésében – írja a Futurism. A tudósok egy olyan, molekulákból álló gyógyszerkoktélt készítettek, amely állításuk szerint képes regenerálni a belső fülben található szőrsejteket – ezek pedig kulcsfontosságúak a hallás szempontjából.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók a belső fül genetikai útvonalainak átprogramozásával idézték elő a szőrsejtek újranövesztését egereknél.

Zheng-Yi Chen, az orvosi egyetem docense szerint a tanulmány megalapozhatja a jövőbeni klinikai kísérleteket, amelynek célja már az lehet, hogy a halláskárosodásban szenvedő emberek számára is kifejlesszenek egy hatásos kezelést. Ez azonban nem lesz egyszerű, ugyanis a tudomány jelenlegi állása szerint egyes hal-, madár- és hüllőfajokkal szemben az ember nem képes a szőrsejtek regenerálására.

A mostani kísérlet során úgynevezett siRNA molekulák használatával tudták eltávolítani azokat a géneket, amelyek elnyomták azon genetikai útvonal aktivációját, amely lehetővé teszi a szőrsejtek növekedését a belső fülben. A koktélt elsőként nem embereken, hanem az egereknél nagyobb állatokon fogják tesztelni – ha pedig ez is sikerrel jár, akkor jöhetnek a humán alanyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik