Tudomány

Nem tudják megfejteni a rejtélyes égitest titkát

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Olyan űrbéli objektumot vizsgáltak meg a NASA tudósai, amely a fizika törvényei szerint nem létezhetne – írja a Space.com. Az ilyen égitesteket ultrafényes röntgenforrásoknak (ULX) nevezik a csillagászok, jellemzőjük, hogy a Napnál nagyjából 10 milliószor fényesebbek. Ennek lehetetlennek kéne lennie, egyelőre senki nem tudja megmagyarázni ezen rejtélyes égitestek létezését.

Az Eddington-határ

Az Eddington-határ nevű fizikai törvény meghatározza, hogy egy objektum maximum mekkora fényességgel rendelkezhet, ha egy égitest meghaladja ezt a határt, megsemmisül. Legalábbis meg kellene semmisülnie, az ultrafényes röntgenforrások azonban akár 100-500 szorosan is meghaladhatják az Eddington-határt, mégsem szűnnek meg létezni.

A szakértők sokáig úgy vélték, az ilyen jelenségek kizárólag optikai csalódások lehetnek, az amerikai űrügynökség új tanulmánya azonban bebizonyította, az ULX-ek valóban meghazudtolják az Eddington-határ elméletét.

Óriási robbanások

A csillagászok régen azt hitték, az ultrafényes röntgenforrások fekete lyukak lehetnek, a most megvizsgált M82 X-2 nevű objektumról azonban kiderült, hogy egy neutroncsillag. A neutroncsillagok elpusztult csillagok maradványai, amelyek szupernóva-robbanások után keletkeznek.

A neutroncsillagok felszínén a gravitáció 100 000 milliárdszor (100 billiószor) erősebb, mint a Földön, ezért minden tárgy hihetetlen erővel csapódik beléjük. A tudósok szerint, ha egy mályvacukrot dobnánk a felszínükre, az ezer hidrogénbomba erejével csapódna be.

A kutatások azt mutatják, hogy az M82 X-2 felszínébe évente 1,5 Földnyi anyag csapódik bele, az ezzel járó robbanások okozhatják a hihetetlenül nagy fényességet. Az azonban továbbra sem ismert, miként kerüli el az égitest a megsemmisülést, egy ötlet szerint rendkívül erős mágneses mezeje tarthatja egyben a neutroncsillagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik