Tudomány

Még az amerikai elnök is félt az FBI fejétől

MPI / Getty Images
MPI / Getty Images
John Edgar Hoover, az FBI egykori vezetője pályafutása során óriási befolyásra tett szert, az Egyesült államok leghíresebb embereit is sakkban tartotta, még az ország elnökei sem merték leváltani posztjáról.

A rettegett John Edgar Hoover 99 éve, 1924. május 10-én lett a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) elnöke, éppen az amerikai bűnözési hullám tetőfokán. Vezetése alatt a szétesőben lévő, káosz uralta hivatal egy hatékony, de egyben félelmetes szervezetté alakult át – írja a Múlt-kor.

Harc a nácik és a kommunisták ellen

A nyomozóhatóság a harmincas években számos gengszterrel leszámolt, és ekkoriban kezdték kialakítani a világ legnagyobb ujjlenyomat-nyilvántartását is. Míg a háború alatt a náci kollaboránsokat és kémeket kutatta, a hidegháború kezdetétől az FBI elsősorban a kommunistagyanús elemek felderítésére koncentrált.

Ennek érdekében bárkiről gyűjthettek adatokat, akinek tevékenységét felforgatónak ítélték, és a megfigyeltek számával együtt nőtt Hoover hatalma és befolyása is.

Még az elnökök sem merték leváltani

A hatóság látószögébe került többek között Albert Einstein és Martin Luther King Jr. is, sőt, még John F. Kennedy elnökről is rendelkeztek kompromittáló adatokkal.

Háttérbe szorult viszont a szervezett bűnözés elleni harc, mivel az FBI-vezér egészen az 1950-es évek végéig tagadta, hogy az országban alvilági csoportok működnének. Sokak szerint ebben az is szerepet játszott, hogy a lóversenyek megszállottjaként jó viszonyt ápolt a szerencsejáték-maffiával.

Hoovert rasszizmussal és maffiakapcsolatokkal vádolták, és olyan pletyka is terjedt róla, miszerint homoszexuális volt. Mindezek ellenére egyik elnök sem merte leváltani, így tisztségét egészen 1972-es haláláig betöltötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik