Tudomány

Így próbálták ellopni a királyi család kincseit

Max Mumby / Indigo / Getty Images
Max Mumby / Indigo / Getty Images
Elrabolt egy herceget és megpróbálta ellopni a királyi család kincseit is a kalandos életű Thomas Blood, akiből halála után közkedvelt regényhős vált a Brit-szigeteken.

Merész akcióra szánta el magát Thomas Blood ezredes: 352 évvel ezelőtt, 1671. május 9-én megpróbálta ellopni az angol koronázási ékszereket – írja a Rubicon. Hihetetlen módon a kalandos életű katonának még csak nem is ez volt a legvakmerőbb cselekedete.

Egy herceg elrablása

Blood Írországban született, fiatalkorában pedig Angliában tanult. Csak a polgárháború kitörése után, 1642-ben tért vissza szülőföldjére, ahol katonáskodni kezdett, előszőr I. Károly, majd a királypártiak hanyatlását látva a parlament oldalán. Szolgálata során jelentős vagyont és birtokot szerzett, azonban mindent elvesztett Oliver Cromwell halála, valamint a Stuart-ház helyreállítása után, a hazatérő II. Károly törvényének értelmében.

Az ezredes emiatt összeesküvést szervezett az uralkodó és írországi megbízottja ellen: túszul akarta ejteni Ormond hercegét, Károly írországi kormányzóját és átvenni a hatalmat. A terv azonban kitudódott, így a férfi 1663-ban emigrációba kényszerült, de 1670-ben körözése ellenére visszatért Angliába.

Londonba költözött, ahol hosszú ideig patikusnak álcázta magát, és arra várt, hogy Ormond hercege hazatérjen a fővárosba. A férfi ekkor már nem pusztán elrabolni, hanem meggyilkolni akarta a király írországi megbízottját, akit hosszú kémkedés után, sikeresen foglyul is ejtett, az arisztokrata azonban szerencsésen megszökött.

A királyi kincsek ellopása

Blood a kudarc után sem adta fel: néhány hónappal később új tervet kovácsolt, amelynek célja az angol koronaékszerek elrablása volt, ez a vakmerő tett komoly csapást mérhetett volna a Stuartok tekintélyére. Az akciót alapos előkészületek előzték meg, a férfi egy hónapon keresztül lelkésznek álcázva látogatta a Towert, ahol összebarátkozott egy 77 éves koronaőrrel.

Május 8-án az ezredes úgy gondolta, megérett az idő a rablásra, ezért rábeszélte az idős férfit, hogy mutassa meg rokonainak a Towerben őrzött koronázási ékszereket. Blood három cinkostársával érkezett meg, akik könnyedén ártalmatlanná tették az őrt, és villámgyorsan munkába kezdtek.

A becsempészett szerszámok segítségével a tolvajokeltávolították az ékszereket védő rácsokat, majd igyekeztek úgy „formálni” a koronázási jelvényeket, hogy kicsempészhessék őket: Blood például egy kalapáccsal belapította a koronát, hogy elrejthesse talárja alá, sógora kettéfűrészelte a jogart, hogy az beleférhessen a zsákjába, egy harmadik tettes pedig nadrágjába rejtette az országalmát.

A rablás végül mégis kudarcba fulladt, ugyanis az idős őr fia apja meglátogatásakor tetten érte a tolvajokat. Thomas Bloodot és társait természetesen bíróság elé állították, az uralkodó viszont példátlanul kegyesen ítélkezett a vakmerő katona felett: Blood útja nem a vérpadra, vagy egy hűvös tömlöcbe, hanem 1662-ben elveszített írországi birtokára vezetett, amelyet visszakapott a királytól.

Thomas Blood halála után méltán vált a Brit-szigetek népszerű regényhősévé, hiszen élete ugyancsak bővelkedett kalandokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik