Tudomány

Brutális mennyiségű eső érkezik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szombaton és vasárnap egy ciklonális mező érintette térségünket, ebből fakadtak a hétvége záporai, zivatarai. A nyomában kissé lehűlt a levegő, de panaszra nem lehet okunk: egy anticiklonnak köszönhetően a hét első napjai esőmentes, napos idővel telnek. De nem sokáig. Várhatóan szerda este érkezik egy sekély ciklon, ami jelentős változást hoz.

Ez a legcsapadékosabb időjárási szituáció, ami az év ezen részében csak kialakulhat a térségünkben

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. nézzük a részleteket.

Akár kéthavi csapadék

A ciklon a Földközi-tenger keleti medencéjéből szállít enyhe és nagyon párás levegőt gyakorlatilag teljes Közép-Európába a Balkántól Lengyelországon át kissé „visszakanyarodva” az Alpok keleti részéig.

Ami a várható hőmérsékletet illeti, egész héten 17-21 fokos maximumokat mérhetünk, 2-4 fokkal lesz hűvösebb az ilyenkor szokásosnál. Amiért viszont a meteorológus úgy fogalmaz, hogy néhány átlagos nap után időjárásunk ismét erős szélsőségbe csap át, az az eső: csütörtöktől a jövő csütörtökig a sekély ciklon két hullámából 1, akár 2 havi csapadékmennyiség várható, főleg hazánk nyugati, délnyugati tájain.

Ez 50-100 millimétert jelent intenzív, hosszú esőzések formájában.

Árhullám a Dunán

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a ciklon hosszasan megtelepszik fölöttünk, a jelenlegi modellek szerint május 19-étől, vagyis jövő péntektől várhatunk változást. Mivel azonban enyhe levegő érkezik fölénk, a hőmérséklet megmarad a 15-20, 16-21 fokos tartományban a felhős, esős idő ellenére is – legfeljebb hőérzetünk lehet ennél alacsonyabb a pára miatt.

Molnár László kiemeli, hogy a hullámzó ciklon képében az idei év eddigi legcsapadékosabb szituációja érkezik rövidesen. Az Alpok keleti területei kifejezetten sok esőt „kapnak”, ott akár 150-200 mm is lehullhat, ami szinte biztosan komolyabb árhullámot indít el a Dunán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik