Tudomány

Ősi szörnyeteg koponyáját rekonstruálták

Egy új tanulmányban a szerzők egy 330 millió éves, krokodilszerű lény koponyáját rekonstruálják – írja a Live Science. A Crassigyrinus scoticus nevű fajt nagyjából egy évtizede fedezték fel, az összetört koponya miatt viszont eddig viszonylag keveset tudtak róla a kutatók. A csapat most CT és 3D-s képalkotó segítségével illesztette össze a darabkákat.

Az állat a korábbi elemzések alapján egy vízi négylábú volt, a faj a mai Skócia és Észak-Amerika mocsaraiban élt. A friss eredmények azt mutatják, hogy a Crassigyrinus scoticus fogai hatalmasak, állkapcsa erőteljes volt, lapos teste és rövid végtagjai, illetve koponyaformája miatt pedig egy krokodilra vagy aligátorra emlékeztetett.

Laura Porro, a University College London munkatársa és a csapat tagja szerint az állat 2-3 méter hosszú lehetett, ami a korszakban meglehetősen nagynak számított.

„Valószínűleg a mai krokodilokhoz hasonlóan viselkedett, a víz felszíne alatt ólálkodott, és erőteljes harapását használta a zsákmány megragadására” – mondta a szakember.

The Trustees of the Natural History Museum, London

A ragadozót méretes szeme, valamint a vízben lévő rezgések észlelésére képes rendszere segíthette a préda megtalálásában. Orra elején egy rés is volt, itt talán az elektromos mezők detektálását segítő szerv kapott helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik