Futószalagon gyilkolják Magyarországon a ragadozó madarakat

A felderített esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, összességében sok-sok ezer állat halt kínhalált illegális, szándékos mérgezések miatt hazánkban. A Btk. egytől öt évig terjedő szabadságvesztést tesz lehetővé ilyen esetekre, és szankcionálhat a vadászkamara is, de a legdurvább büntetés eddig felfüggesztett és pénzbüntetés volt. Mi motiválja az elkövetőket? Milyen kirívó esetek voltak, és milyen ítéletek születtek?

Úgy tűnik, nincs megállás a ragadozómadár-mérgezésekben, április közepén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) munkatársai tíz védett madár (egerészölyvek és barna rétihéják) tetemeit találták meg, pusztulásuk oka csirkehúsba rejtett méreg volt. A ragadozómadár-mérgezések 2005-ös felfutása óta, a jelenség felszámolására indított, immáron három európai uniós LIFE program ellenére is évről évre többször visszatérő jelenségről van szó. A természetben okozott kár felbecsülhetetlen.

Minden ilyen és hasonló tett – kétszázezer forintot meghaladó természetvédelmi kár esetén – a jog szerint bűncselekmény. Természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat és méreggel való visszaélés lehet a vád, miközben fokozottan védett faj elpusztítását a Btk. önmagában szabadságvesztéssel szankcionálja. Mi motiválja az elkövetőket? Milyen kirívó esetek voltak, és eddig milyen ítéletek születtek? Orbán Zoltán ornitológussal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivőjével beszélgettünk, és megkerestük Földvári Attilát, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivőjét, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársát.

Kovács Attila / MTI – Rétisasok Hortobágyon 2023. január 16-án.

Több ezer állatot pusztítottak el

A Bulgáriából átlátogató, a kihalás szélén lebegő jeladós barátkeselyű kilövése, majd a Svájcból indult, ugyancsak nyomkövetővel ellátott farkas elpusztítása hallatán a jogos felháborodásba gyakran vegyül az „ez Magyarország!” sóhaj. Más óvja, védi, örül neki, ám ahogy átlépi a magyar határt, a ritka, védett állatnak befellegzett. Az igazság azonban az, hogy a jelenség világszerte létezik: „Amíg vannak olyanok, akik vélt vagy valós károkkal kötik össze a ragadozók jelenlétét, addig az önbíráskodás is jelen van. Még a fejlett állatvédelméről híres Nagy-Britanniában is előfordulnak ragadozómérgezések” – mondja a 24.hu-nak Orbán Zoltán. A magyar adatokkal szembesülve mégis hitetlenkedve fogjuk a fejünket:

2005 óta 2482 mérgezés áldozatául esett madárról és emlősről, köztük 288 fokozottan védett sasról tudunk: 128 parlagi sas, 156 rétisas, 3 szirti sas és 1 békászó sas. A természetvédelmi kár egyre inkább megközelíti a félmilliárd forintot.

Hiába alkalmaz az MME és a KNPI is méreg- és tetemkereső kutyás egységeket, a fenti számok még mindig csak a jéghegy csúcsát jelentik. Mennyi lehet a valóságban? Kétszer ennyi? Tízszer ennyi? Megbecsülni sem tudjuk. És ha mellé tesszük a mérgezésekben elpusztult nem védett madarakat, emlősöket a szarkáktól a rókákon át a kutyákig, macskákig, további sok-sok ezer kínhalált halt állatról van szó.

A több százmilliós, a valóságban netán milliárdos természetvédelmi kár is csak jelzésértékű. Egy parlagi sas természetvédelmi értéke például egymillió forint. Tegyük fel, valaki elpusztít két példányt, elfogják, rábizonyítják és kétmillió forint megfizetésére kötelezik: ettől a két madár nincs többé, nem szaporodik, a faj újabb lépéssel közelebb került a kihaláshoz.

Elviszi a fácánjukat?

A szürke farkas kilövéséhez hasonlóan nemzetközi visszhangot váltott ki 2021 tavaszán egy jeladós barátkeselyű elpusztítása. Rendkívül ritka madár, Európából szinte teljesen kipusztult, de Spanyolországban sikerült stabilizálni az állományt, ma az Ibériai-félszigeten és a Balkánon vannak fészkelő párok. Az Ichera nevű jeladós példány Bulgáriából érkezett hazánkba, élete egy gyümölcsösben ért véget Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

A nyomozás kiderítette, a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével – itt írtunk erről bővebben. Fény derült arra is, hogy a hivatásos vadász két társával együtt további állatok megöléséért felelős, négy csapdával befogott egerészölyv elpusztítását sikerült bizonyítani. A ragadozók tetemeit kazánban égették el, vagy forgalmas útszakaszra dobták, hogy haláluk gázolásnak tűnjön. Bár ez pont nem mérgezés, mégis azért részleteztük hosszabban, mert a rendőrségtől tudjuk, mivel indokolták tettüket:

azért ölték a ragadozókat, mert azok gyérítették a fácán- és tőkésréce-állományt.

Lehoczky Péter / MTI – Mérgezésből felgyógyult parlagi sas.

Kezdjük ott, hogy a védett állatok nem képezik a vadász vagy a vadásztársaság tulajdonát, állami közkincsnek számítanak, de nem is ez a lényeg. Orbán Zoltán kiemeli, hogy az eddigi öt kiemelt ügy hat gyanúsítottja közül egy agrárgazdálkodó, öt vadász, indítékuk pedig – miként fent is látszik – az őket ért vélt gazdasági kár.

A helyi szinten vágyottnál esetleg alacsonyabb apróvadállományért azonban nem a ragadozókat terheli a „felelősség”, hanem leginkább a nagyüzemi mezőgazdaságot, amely felszámolta élőhelyüket.

Elképesztő mennyiségű méreg

Az eddigi legmegdöbbentőbb eset a turai Szent András Dombi Vadásztársaság területén történt 2021 nyarának végén. Itt 140 mérgezett csali és 118, a méregtől elpusztult állat teteme került elő két hónap alatt. Az áldozatok nagy része védett barna rétihéja volt, de olyan fokozottan védett fajok is áldozatul estek mint a rétisas, barna kánya és hamvas rétihéja. A kijuttatott növényvédőszer koncentrációja minden eddigi esetet sokszorosan felülmúlt, az MME szerint ilyen dózis mellett csak a szerencsének köszönhetjük, hogy emberi életet nem követelt a bűncselekmény.

Az esetről annak idején videóriportban számoltunk be, amelyen az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egységének munkájába is bepillantást nyertünk:

Kisebb horderejű, de annál szomorúbb a 2020 augusztusának közepén történt illegális mérgezés Békés megyében, amelynek egy egész parlagi sas család esett áldozatul: két öreg madár és két frissen kirepült fiókájuk. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki, ezért nem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba – itt írtunk erről bővebben.

És a büntetés?

A sort szinte a végtelenségig folytathatnánk. Minden napvilágra kerülő eset komoly felháborodást vált ki, a közvélemény elrettentő erővel bíró büntetést követel az elkövetők számára. Nyugaton hasonló esetekben előfordulnak letöltendő börtönbüntetések és több tízmillió forint értékű bírságok, ezek visszatartó hatása nyilván erősebb, mint a hazai gyakorlat, amely

eddig legfeljebb felfüggesztett börtön- és enyhébb pénzbüntetésben merült ki.

A jogi lehetőség hazánkban is megvan letöltendők kiszabására, amennyiben a bíróság ezt indokoltnak találja, de Orbán Zoltán szerint fontos azzal is tisztában lennünk, hogy külső, például lakossági nyomásgyakorlásnak nincs létjogosultsága, mivel „ítélethozatalkor a bíró egyedül a jogszabályokat és a bizonyítékokat veszi, veheti figyelembe”. Példaként, a teljesség igénye nélkül nézzünk néhány régebbi, immár lezárt ügyet:

Együttműködésre kérik a vadászokat

Földvári Attila lapunknak elmondta, hogy a vadásztársadalom túlnyomó többsége ma már túllépett a „minden ragadozó ellenség” gondolkodásmódon. Nyilván lehetnek kivételek, de a probléma semmiképp nem rendszerszintű, ami abból is látszik, hogy ha az esetszámot összehasonlítjuk a vadászterületek több millió hektáros kiterjedésével, csaknem másfélezer vadgazdálkodó szervezettel és a magyar vadászok 70 ezres létszámával. Az esetszámok aránya alacsony.

Az illegális mérgezésekkel, védett fajok egyedeinek kilövésével kapcsolatban a hivatalos vélemény a Nimród vadászújság 2022 márciusi számából derül ki. Pontosabban abból a felhívásból, amely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnökének aláírásával jelent meg a lapban.

Oláh Tibor / MTVA – A Bogyó névre keresztelt rétisas, akit harmadjára is szabadon engedtek a Hortobágyi Madárkórházból mérgezés után felgyógyulva.

Többek között ezt írják: „Kérjük a vadászatra jogosultakat, hogy mind a vadállomány és az élőhely védelmének érdekében, mind a vadászat-vadgazdálkodás társadalmi megítélésének javítása végett tegyenek meg mindent az esetleges mérgezések megakadályozása érdekében. Amennyiben ilyen esetet tapasztalnak vadászterületükön, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget és a vadászati hatóságot. Ha a mérgezés védett fajt érint, kérjük, hogy minden esetben értesítsék az illetékes nemzetipark-igazgatóságot is” – a teljes szöveget ide kattintva olvashatja (7-8. oldal).

A felhívás emellett kiemeli, hogy a természetkárosító cselekmények visszaszorítása érdekében a Btk-n is szigorítottak. Jelenleg akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet a természetkárosítás büntetési tétele – a részleteket itt olvashatja a 242. §-ban –, egy 2022. január 1-jén életbe lépő kiegészítés ugyanilyen szankciót tesz lehetővé az illegális mérgezések elkövetőivel szemben. A hivatalos állásponttal kapcsolatban ehhez nyilván nincs mit hozzátenni.

Saját szankciók

A svájci farkas kilövése kapcsán az OMVK leszögezte, hogy a bírósági ítélettől függetlenül akár annál súlyosabb szankció is születhet egy etikai eljárás eredményeként. Ez a bírósági eljárástól függetlenül lefolytatható, és eredményeként az elkövetés mértékéhez arányosított szankciót szabhatnak ki. Mérgezéses ügyekben ilyesmire eddig nem volt példa, ugyanakkor a lehetőség adott.

A vadászkamarát nem köti a bírósági ítélet, az Etikai Szabályzat külön belső szabályzat, saját szankciókkal. Ha az alkalmazása más, magasabb rendű jogszabályoknak megfelel, akkor lehet súlyosabb a büntetés, amely kiegészíti a bírósági ítélettel alkalmazott szankciót

– mondja Földvári Attila. Hozzáteszi: a közelmúltban történt is egy eset (idényen kívül lőttek szarvasbikákat), amellyel kapcsolatban a vadásztársaságot szankcionálta a vadászati hatóság, az érintett vadászatvezető viszont a kamarától kapott büntetést. Jelesül kizárták a szervezetből, és mivel a tagság kötelező, a vadászati jogosultságát is elvesztette.

Bodnár Boglárka / MTI

Igaz ugyanakkor, hogy ítélet nélkül nincs bűnös. Illetve ha az illetőnek lejár az eltiltása, és újra kérelmezi vadászjegye kiadását, a kamara ezt csupán etikai indokkal nem tagadhatja meg. A szabályzat szerint a kizárás után két évig nem vehető fel újra kamarai tagnak az elkövető, és ez a legszigorúbb büntetés. Azonban ha az úgynevezett joghátrány megszűnik, az OMVK-nak már az egyenlő bánásmód elvét kell alkalmaznia, hivatalosan senkit nem bélyegezhet meg.