Tudomány

Ijesztő hangokat ad ki éjszakánként a Mount Everest

A Mount Everest, azaz a Csomolungma csúcsa a legmagasabb pont a bolygón. A hegyen a környezet egészen extrém, az évek során több mint 300 hegymászó vesztette életét itt. A Mount Everest eleve igen félelmetes, éjszakánként ráadásul kísérteties hangok is terjednek a hegyen – írja az IFLScience.

A Netflix 2022-es dokumentumsorozata, az Utórengés: A nepáli földrengés a 2015-ös nepáli földmozgás utáni időszakot mutatta be, a katasztrófában mintegy 9000 ember vesztette életét. A sorozatban Dave Hahn tapasztalt expedícióvezető is megszólalt, aki már 15-ször ért fel a Mount Everest csúcsára.

Mint elmondta, naplemente után a hegy környezete hangokkal telik meg: pattogást, lezuhanó jeget és köveket hallani.

Egy 2018-as tanulmányig nem volt magyarázat arra, hogy éjszaka miért válik ilyen zajossá a Mount Everest – a hangokat gyakran több száz kilométerre is hallani. A publikáció elkészítéséhez a kutatók 2017-ben vizsgálták a helyi gleccserek szeizmikus aktivitását, az egy héten át tartó adatgyűjtés során, az éjszakák kezdetével furcsa zajokra figyeltek fel az egyik jégtömegen felvert táborukban.

John Harper / Getty Images

Jevgenyij Podolszkij, a Szapporói Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a jelenség hátterében éjszakai hőrepedés áll. A hőmérséklet változása hatással van a gleccserek mozgására, és ezzel együtt az általuk kibocsátott hangokra is. Az olyan törmelékektől mentes jégtömegekben, mint amelyen Podolszkijék is voltak, a felszín drasztikus lehűlésekor az összehúzódás is jelentősebb, ami repedésekhez vezet, ezeknek a hangja messzire elhallatszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik