Tudomány

Videón láthatjuk a legnagyobb fekete lyukakat

Daniel Megias / Getty Images
Daniel Megias / Getty Images

Lenyűgöző videóval mutatja be a NASA az univerzum legnagyobb ismert fekete lyukait – írja a Mashable. A tíz objektumot bemutató animációban még a legkisebb fekete lyuk is hatalmasabb a Napnál, az egyre nagyobb objektumok mellett pedig szép lassan láthatatlan ponttá törpül csillagunk.

Elsőként a 1601+3113 nevű törpegalaxis közepén található feketelyukat ismerhetjük meg, amelynek tömege 100 ezerszerese a Napénak. A videó az elsők között mutatja be a Sagittarius A* nevű fekete lyukat is, amely a mi galaxisunk, a Tejútrendszer közepén található, és 4,3 milliószor nagyobb a Napnál.

Az animációban két szörnyeteg fekete lyuk is feltűnik, amelyek az NGC 7727 galaxisban tanyáznak. Egymástól nagyjából 1 600 fényévre vannak, egyikük 6 millió Nap-tömegű, míg a másik 150 millió Napnál is többet nyom. A csillagászok szerint a két hatalmas objektum a következő 250 millió során összeütközik és egybeolvad.

A filmecske a gigantikus TON 618-al zárul, amely a legnagyobb ismert fekete lyuk az univerzumban. Ez a bizánci méretű égitest 60 milliárdszor nehezebb a Napnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik