Tudomány

A Mol-torony is eltörpülne ebben a barlangban

A vietnámi Hang Son Doong barlang 2-5 millió éve alakult ki, majd hosszú időn át, egészen 2009-ig háborítatlan maradt – írja az IFLScience. Az üregrendszer a világ legnagyobb barlangja: 9 kilométer hosszú, legszélesebb pontján 198, legmagasabb részén pedig 200 méteres.

Itt a 143 méter magas Mol-torony is kényelmesen elférne.

A teljes térfogata 38,4 millió köbméter, a barlang ötször nagyobb, mint a lista második helyén álló, malajziai Gua Rusa.

Gigantikus mérete a Hang Son Doong bejáratán is tetten érhető: a nyílás 50 méter magas, igaz, a sűrű növényzet miatt nem volt egyszerű felfedezni. A bejáratot egy helyi férfi találta meg 1991-ben, de az elkövetkező 18 évben hiába próbálta ismét felkutatni. Az üreget végül egy brit barlangászcsapat fedezte fel újra 2009-ben.

A Hang Son Doong a partvidéki Phong Nha-Ke Bang Parkban található, amely bővelkedik a mészkőbarlangokban. A helyi üregek többsége összekapcsolódik, a teljes hálózat 200 kilométer hosszú.

Geng Xu / Getty Images

A rekorder barlangban egy gyors folyó húzódik, ez alakítja hosszú idők óta a belső teret. Az esős évszakban a víz szintje annyira megemelkedik, hogy az üreg hozzáférhetetlenné válik.

Különleges ökoszisztéma

A Hang Son Doongban áll a világ legnagyobb cseppköve is, ez 70 méteres. Ezen kívül két hatalmas víznyelő teszi különlegessé a rendszert, ezeken keresztül a fenti növényzet a barlang alját is elérte, de a formációkon belül majmokkal, madarakkal és kígyókkal is találkozni. Mélyebben, a barlang sötétjében új fajokat fedeztek fel, a helyszín ráadásul fosszíliákban is gazdag.

A National Geographic jóvoltából a Hang Son Doong egy része virtuálisan is bejárható. A becslések alapján eddig csupán a barlang 30 százalékát tárhatták fel, sok lehet még a rejtett járat. Egyes feltételezések szerint a helyi folyó egy másik, egyelőre felfedezetlen barlangba áramolhat át.

Az üregben viszonylag kevés ember fordulhat csak meg, szezononként ezer barlangásznak adnak lehetőséget a belépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik