Tudomány

Videón, ahogy szétbomlik a férgekből álló gömb

Egy új tanulmányban a szakértők a férgek egyik különleges tulajdonságát vizsgálják – írja a Live Science. Ezen állatok képesek egyetlen nagy csomóvá összeállni, hogy aztán a szoros gombolyagot milliszekundumok alatt szétbontsák.

A kutatók a Lumbriculus variegatus nevű fajra koncentráltak, amelynek egyedei vékonyak, és 10 centiméter hosszúra nőnek meg. A csapat laboratóriumi körülmények között figyelt meg több ezer példányt. Bár az állatok percek alatt tudták csak kialakítani a gömbszerű közös formációt, a feloldás a másodperc töredékéig tartott csak.

Saad Bhamla, a Georgiai Műszaki Intézet munkatársa és kollégái UV-sugarakkal világították meg a férgeket, hogy kiváltsák a szétbomlást, ám így sem láttak bele a gömb közepébe. Ezt követően nem mérgező zselébe és egy ultrahang gépbe tették az állatokat, az ultrahang képek révén jobban megérthették a folyamatokat.

Mint kiderült, a férgek rendezett és összetett struktúrát alkotnak.

A modell alapján egy példány legalább két másikkal fonódik össze a rendszerben, a kibogozásnál pedig dugóhúzószerű mozgást végez.

Bár ezt eddig is tudták a kutatók, most sikerült először magyarázatot találni a jelenségre. A szakértők szerint matematikai modelljük más területen is használható, többek között az okosragtapasz létrehozásához is hozzájárulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik