Tudomány

A kutyákat is sújtja a demencia

A kognitív képességek romlásával járó demencia nemcsak az embereket, hanem egyéb fajokat is érint. Ezek közé tartoznak a lovak, a nyulak, a macskák, sőt a kutyák is.

Egy friss tanulmányban a szerzők demens ebek alvási szokásait vizsgálják – írja a The Guardian.

Az eredmények alapján az érintett példányok kevesebbet alszanak, mint egészséges társaik, ez pedig összhangban van az embereknél megfigyelt mintákkal.

Emberek esetében már bebizonyosodott, hogy a demencia alvási problémákhoz vezethet, ennek nyomai az agyi aktivitásban is tetten érhetőek. Mivel az alvás kulcsfontosságú a memória működésében, valamint az agy salaktalanításában, a jelenség különösen aggasztó.

Justin Paget / Getty Images

„Az alvási szokások megváltozására számítani kell az idősebb kutyáknál, és ez a kognitív képességek hanyatlásának előjele lehet” – mondta Natasha Olby, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A kutatók 28 ebet vizsgáltak, a legfiatalabb 10, a legidősebb 16 éves volt, az állatok agyi aktivitását EEG-vel monitorozták, miközben délután szunyókáltak.

Az elemzésbe a gazdákat is bevonták, nekik egy kérdőívet kellett kitölteniük. A kutyák teljesítményét egy sor problémamegoldó-, memória- és figyelemteszttel mérték fel, az adatok alapján 20 egyednél állapítottak meg kognitív romlást, nyolcuknál a helyzet már súlyos volt.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a demenciában szenvedő példányok lassabban aludnak el, illetve kevesebbet alszanak. Olbyék abban bíznak, hogy idővel felfedezhetnek olyan jeleket, amelyek hozzájárulhatnak a kutyák demenciájának korai felismeréséhez, ezzel segítve az állatok gondozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik