Tudomány

Itt csaphatnak le a legsúlyosabb hőhullámok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A klímaváltozás az elmúlt években már az európai lakosságnak is komoly problémát okoz: a súlyos hőhullámok miatt egyre emelkedik a többlethalálozás. A világ számos pontján azonban ennél is súlyosabb a helyzet, és anyagi forrásunk sincs a védekezéshez. A Bristoli Egyetem kutatói most összegyűjtötték, melyek azok a területek, amelyeket kiemelten súlyosan érintenek a hőhullámok – írja az Euronews.

A kutatók adatai alapján létrehozott modellek arra utalnak, hogy 1959 és 2021 között az elemzett régiók 31 százalékában statisztikailag valószínűtlen szélsőségek következtek be. Dann Mitchell, a légköri tudományok szakértője, a tanulmány társszerzője szerint a legváratlanabb hőhullámok közül volt, amelyik több tízezres nagyságrendű halálesethez vezetett világszerte.

Azok az országok, amelyek még nem éltek át súlyos hőhullámokat, különösen nagy károkat okozhat egy-egy ilyen eset.

Ennek oka, hogy az alkalmazkodást szolgáló intézkedéseket gyakran csak azután vezetik be, hogy már jelentkeztek a legsúlyosabb hatások. A modellek azonban azt is megmutatták, melyek a leginkább érintett országok.

A lista elején Afganisztán kapott helyet, amelyet klímavédelmi szempontból a világ egyik legkevésbé fejlett országának neveztek. A közép-ázsiai országban egyébként is forrók a nyarak, ám egy hőhullám következtében könnyen lehet, hogy a hőmérséklet már az emberi tűrőképesség határát is átlépné.

Különösen súlyos érintett területként tartják számon a közép-amerikai országokat is, köztük Guatemalát, El Salvadort, Hondurast, Nicaraguát, Costa Ricát és Panamát. Az európai országok közül Németországban, Belgiumban és Hollandiában is rekordmértékű hőhullámok várhatók. Fejlett nemzetekként azonban a tanulmány szerint minden bizonnyal rendelkeznek a kockázatok mérséklésére irányuló tervvel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik