Tudomány

A terhesség miatt lehet hosszabb a nők egyik szerve

Getty Images / Oscar Wong
Getty Images / Oscar Wong

Egy friss kutatás jelentős különbséget fedezett fel a nemek között a belek anatómiájában. A 45 emberi holttesten végzett kutatás szerint a nőknek jelentősen hosszabb a vékonybele, mint a férfiaknak – írja az IFLScience.

Az emésztőcsatorna leghosszabb szakasza, ami a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el, a tápanyagok felszívódásának szempontjából az egyik legfontosabb rész a szervezetünkben.

A kutatás szerint a hímek vékonybélhossza nagyjából 4 méter, míg a nőké ennél kb. 30 centiméterrel hosszabb.

Ennek kulcsfontosságú szerepe lehet abban, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt több zsírt tud felszívni a táplálékból a nők szervezete. Mint az közismert, mindkét folyamat óriási mennyiségű energiát igényel, a hosszabb vékonybél pedig segítheti a nőket abban, hogy a táplálékokból annyi zsírt és tápanyagot nyerjenek, amennyi csak lehetséges.

A kutatás során nemcsak emberi fajokat tanulmányoztak, hanem többek közt patkányokat és sertéseket is, az emberi adatokkal összevetve pedig egyértelműen kiderült, hogy a gyomor-bélrendszer mentén tapasztalható morfológiai eltérések összefüggnek a szervek táplálékfeldolgozásban betöltött szerepével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik